There is no planet B

Ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης & ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή | Γενικό Λύκειο Ερμιόνης 2022-23

Σκοπός της ομάδας μας

Στο ΓΕΛ Ερμιόνης δημιουργήσαμε αυτή την ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε μαθητές αλλά και ενήλικες σχετικά με τη προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στην ενημέρωση περί κλιματικής αλλαγής. Στο ιστολόγιο αυτό θα ανεβάζουμε άρθρα και ομιλίες περιβαλλοντικού αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος καθώς και άλλες δραστηριότητες της ομάδας μας όπως εκδρομές/δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κλπ.

Κλιματική αλλαγή | Τι είναι, τι προκαλεί, ποιος φταίει & τι μπορούμε να κάνουμε;

Μια παρουσίαση/ενημέρωση περί κλιματικής αλλαγής από τον Δρ. Χρήστο Θεοδωρόπουλο, Βιολόγο Περιβάλλοντος. Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου αλλά αποτελεί παράλληλα μια συνοπτική και περιεκτική περιγραφή του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

One Earth | Μία Γη, ένα σπίτι

Εάν έπρεπε να δεις ένα μόνο βίντεο για το τι κάνει ο άνθρωπος στο περιβάλλον του πλανήτη μας, θα ήταν σίγουρα αυτό το μικρό βιντεάκι. Ο Μαχάτμα Γκάντι είχε πει ότι ‘η Γη παράγει αρκετά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες κάθε ανθρώπου, όχι όμως και την απληστία του’. Πόσο δίκιο έχει… δες το βίντεο και θα καταλάβεις. 

Ερημοποίηση, ένας αόρατος κίνδυνος

Ο μαθητής του Β1 Παναγιώτης Παλυβός, μας εξηγεί μέσα από ένα κολάζ εικόνων & κειμένων, τι είναι ερημοποίηση, πώς προκαλείται και τι κάνουμε ώστε να αναστρέψουμε και να προλάβουμε περαιτέρω φαινόμενα ερημοποίησης. Πρόκειται για ένα φαινόμενο ανθρωπογενούς προέλευσης, στο οποίο όμως δεν έχουμε δώσει ακόμη τη δέουσα προσοχή.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εν τάχει

Ο μαθητής του Β1 Παναγιώτης Παλυβός, μας εξηγεί πολύ σύντομα μέσα από ένα κολάζ εικόνων & κειμένων, τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ποιος ο μηχανισμός δράσης του, τι προκαλεί και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να προλάβουμε δυσάρεστες μελλοντικές συνέπειες λόγω της πιθανής έντασής του.

River | Η ταινία (επίσημο trailer)

Μια ταινία ωδή στον φυσικό κόσμο και μία επαναφήγηση της ιστορίας, τόσο των ποταμών, όσο και του ανθρώπινου πολιτισμού. Τα ποτάμια μας προσφέρουν πολλά περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε. Δείτε το trailer με ελληνικούς υπότιτλους.

Μικρές προσαρμογές, μεγάλες αλλαγές

Οι μαθητές του Β1, μέσα από ένα κολάζ φωτογραφιών, μας υπενθυμίζουν ότι μικρές καθημερινές προσαρμογές (όπως η ανακύκλωση συσκευασιών και η μείωση των απορριμμάτων) συμβάλουν στην παγκόσμια προσπάθεια ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής. Σκεφτόμαστε παγκόσμια, δρούμε τοπικά.

Χρησιμοποιείτε την τεχνολογία ή αυτή χρησιμοποιεί εσάς;

Ένα πολύ έξυπνο βίντεο για το πού μπορεί να οδηγήσει η κατάχρηση της τεχνολογίας. Δυστυχώς αυτό που περιγράφει ο καλλιτέχνης δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Προσέξτε γονείς! Προσέξτε παιδιά! Δείτε περισσότερα στο http://www.stevecutts.com

Πόσοι πλανήτες θα χρειάζονταν αν όλοι ζούσαν όπως εσείς;

Υπολογίστε το οικολογικό σας αποτύπωμα και δείτε πόσο επιβαρύνετε τον πλανήτη με την καθημερινότητά σας. 

Το ποτάμι & η αξία του

Σκεφτήκατε ποτέ τι μας προσφέρει ένα υγιές ποτάμι; Δεν είναι μόνο το νερό. Μας προσφέρει πράγματα που το μικρό μας το μυαλό δεν μπορεί εύκολα να συλλάβει. Κι εμείς όχι μόνο δεν το προστατεύουμε αλλά αδιαφορούμε για την υποβάθμισή του ή συμμετέχουμε κι εμείς σε αυτή. Διαβάστε, μάθετε, ξανασκεφτείτε, αλλάξτε συμπεριφορά.

ΜΑΝ | Το ζώον ο άνθρωπος

Η ανθρώπινη βλακεία συμπυκνωμένη σε ένα βίντεο μόλις 3.36 λεπτών.
Δείτε περισσότερα στο http://www.stevecutts.com