Το τελικό έργο

Ομορφαίνω τους χώρους του σχολείου – Ερευνητική εργασία τμ. Β1

Timelapse του έργου κατά τη διάρκεια του Α τετραμήνου του σχολικού έτους 2018-2019

Περιγραφή του έργου

Εμείς οι μαθητές του Β?1 ΓΕΛ Ερμιόνης στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας (Project) με θέμα: “Ομορφαίνουμε το σχολείο μας με graffiti” αποφασίσαμε να αφήσουμε το πολύχρωμο στίγμα μας σε έναν από τους μουντούς τοίχους του σχολείου μας. Ένα στίγμα που με λίγη παραπάνω φαντασία αποτυπώνει τους προβληματισμούς και τις ιδέες μας . Μοναδικά μας όπλα , αλλά πολύτιμα σε αυτήν την αποτύπωση η τέχνη , η ευαισθησία , το ταλέντο και τα πινέλα μας.
Αρχικά θα παρατηρήσετε τρεις βασικές φιγούρες . Αριστερά υπάρχει μια ζωγραφιά ενός κοριτσιού με σκούρα επιδερμίδα του οποίου το κεφάλι δεν υπάρχει και έχει αντικατασταθεί με δυο σύννεφα μέσα από τα οποία βγαίνει ένα ουράνιο τόξο . Η φιγούρα αυτή , δείχνει το δικαίωμα όλων ανεξαρτήτου χρώματος , φυλής , θρησκείας να κάνουν ο,τι πιο φυσιολογικό και ελπιδοφόρο σε αυτόν τον κόσμο , να ονειρεύονται ! Στο κέντρο υπάρχει ένα ανθρώπινο κεφάλι , που τα χαρακτηριστικά του είναι ουδέτερα και δεν είναι ολοκληρωμένο , αλλά ανοιχτό προς το διάστημα . Το φύλο είναι ασαφές τονίζοντας το δικαίωμα όλων στην γνώση . Τη γνώση απεικονίζει το βιβλίο που είναι ελεύθερο στο διάστημα . Το διάστημα κρύβει μέσα του πολλούς θησαυρούς που πρέπει να ψάξει κανείς στην αχανή του έκταση για να τους ανακαλύψει. Έτσι είναι και η γνώση · προκειμένου ο άνθρωπος να κατακτήσει ένα μέρος αυτής , πρέπει να σκεφτεί , να πειραματιστεί και να καταλήξει σε αυτήν . Έτσι περνάμε στον αστροναύτη . Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπου είναι το ταξίδι στο διάστημα και στους πλανήτες του . Όλα αυτά οφείλονται στη περιέργεια του ανθρώπου για το άγνωστο και την απόκτηση νέων εμπειριών και γνώσεων . Για να καταφέρει , όμως , κάτι τέτοιο , μόχθησε μέχρι που τα κατάφερε , και μέσα από αυτόν τον κόπο εξελίχθηκε . Έτσι , ο αστροναύτης απεικονίζει την εξέλιξη και έχει τοποθετηθεί σε αυτό το σημείο του καμβά μας προκειμένου να τονιστεί ότι πρέπει να υπάρξουν πρώτα τα όνειρα και οι γνώσεις για να υπάρξει και η εξέλιξη . Όλα αυτά , λοιπόν , ενώνονται με τις κορδέλες του ουρανίου τόξου θέλοντας να επισημάνουμε ότι η σκέψη , η γνώση και η δύναμη του ανθρώπου είναι τα μόνα όπλα του για να καταρρίψει τις ρατσιστικές τάσεις . Γεγονός που θα τον οδηγήσει και στην αποδοχή του διαφορετικού και τη συμβίωση και θα θέσει τις βάσεις για τα θεμέλια μια διαρκώς εξελισσόμενης ανθρωπότητας χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό και ανισότητες , αλλά με σεβασμό και αγάπη στον άνθρωπο και τις δυνατότητες του .
Όπως είπε και ο Νέλσον Μαντέλα , « Κανένας δεν γεννιέται μισώντας έναν άλλον άνθρωπο για το χρώμα του δέρματος του ή την καταγωγή ή την θρησκεία του . Οι άνθρωποι μαθαίνουν να μισούν και εάν μπορούν να μαθαίνουν να μισούν , μπορούν να διδαχθούν και να αγαπούν , διότι η αγάπη βγαίνει πιο φυσικά από την ανθρώπινη καρδιά απ? ό,τι το αντίθετο της. Η αγάπη είναι οι ρίζες τις ανθρωπότητας που , όμως , δυστυχώς ατροφούν . Εμείς οι νέοι παρ? όλες τις δυσκολίες , παλεύουμε να τις βοηθήσουμε να ριζωθούν ξανά βαθιά μέσα σε αυτήν και να μην κινδυνεύσουν να χαθούν για πάντα . Μια κοινωνία αγάπης είναι μια κοινωνία αλήθειας . Δεν αρκεί όμως η αλήθεια να υπάρχει μόνο στον καθημερινό μικρόκοσμο . Ο μικρός αυτός κόσμος απαρτίζεται από πολίτες που παρ’ όλη την ελευθερία που τους δίνεται να μιλήσουν, οι σκέψεις τους δύσκολα θα ακουστούν . Έτσι λοιπόν οι φορείς εξουσίας πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα να ακούνε και να αφουγκράζονται τις ιδέες τον πολιτών , καθώς εκείνοι είναι που έχουν την δυνατότητα να προστατεύσουν την κοινωνία από συγκρούσεις αυθαιρεσίες και μισός . Έτσι λοιπόν εμείς οι νέοι λέμε την αλήθεια στην εξουσία!
Το κείμενο επιμελήθηκε η μαθήτρια Βόντα Σωτηρία του τμήματος Β1.
Γκράφιτι τμήματος Β1
Το έργο στον τοίχο του σχολείου μας
Γκράφιτι - Πλάγια πρόσοψη
Πλάγια πρόσοψη του έργου

Παρουσίαση του έργου

Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε στo πλαίσιo του προγράμματος “Λέμε την αλήθεια στην εξουσία” από το ίδρυμα “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” που πραγματοποιήθηκε στις 18/03/2019. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και τελεί υπο την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: