Ένας σπουδαίος καλλιτέχνης της Ελλάδας

Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, ο Αλέκος Φασιανός, γεννημένος στα μέσα του 20ου αιώνα, άφησε την τελευταία του πνοή στις 16 Ιανουαρίου του 2022 έχοντας πάντα συντροφιά τη σύζυγό του Μαρίζα.

καπνιστής

Ήταν ένας σπουδαίος, μορφωμένος καλλιτέχνης. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών(βιολί), στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (μαθητής του Γιάννη Μόραλη) και ύστερα του δόθηκε η μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσει τα ταλέντα του και στο Ecole des Beaux Arts, στο Παρίσι, μαθαίνοντας και την τέχνη της λιθογραφίας.
Το έργο του άφησε μία ιστορία με τη προσωπική του πινελιά. Στην τέχνη του, τα θέματα που έμειναν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου, ήταν ο άνθρωπος, η φύση και το περιβάλλον. Η ζωγραφική του βασίζεται σε ανθρώπινες μορφές και αρκετές φορές επεκτείνεται και σε πρόσωπα, κυρίως, της ελληνικής μυθολογίας. Το ενδιαφέρον του για τον ελληνικό πολιτισμό και τις γραφικές τέχνες άσκησε μεγάλη επιρροή στον καλλιτεχνικό του κόσμο.

Το πνεύμα του Ολυμπιονίκη

Η ψυχή του ήταν δοσμένη στην ζωγραφική και, όταν δεν κρατούσε το πινέλο ή το μολύβι, δημιουργούσε νοητές ζωγραφιές με το μυαλό του. Επίσης, όπως, αναφέρει ο ίδιος, αρκετές φορές, μπορεί να ζωγράφιζε και στο πάτωμα, σαν ένα μικρό παιδί. Πραγματικά, μέσα του υπήρχε όντως αυτή η παιδική ψυχή, που μερικές φορές ρύθμιζε τα συναισθήματά του και συχνά με τα έντονα χρώματα που χρησιμοποιούσε, ομόρφαινε τη ζωή. Το καλλιτεχνικό πνεύμα που τον κυριαρχούσε, τον παρακινούσε να δημιουργήσει ένα διαφορετικό «αύριο», που όλα θα είναι «ελεύθερα» και η μιζέρια θα πάψει να είναι στη καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου.

Άγγελος

Ο Αλέκος Φασιανός, δεν περιορίστηκε ποτέ. Συνεχώς, πειραματιζόταν με διάφορα υλικά ζωγραφικής και ποικίλους τρόπους για να εκφράσει την τέχνη του. Σε πολλές χώρες του κόσμου, αυτός ο σπουδαίος καλλιτέχνης που γέννησε η χώρα μας, κατάφερε να πραγματοποιήσει πάνω από σαράντα εκθέσεις με δικά του έργα. Παρ? όλα αυτά, δεν παρέμεινε μόνο στη ζωγραφική ή τις γραφικές τέχνες. Το έργο του είχε και συνέχεια. Ο Φασιανός, στην πορεία της ζωής του ασχολήθηκε με την χαρακτική, των σχεδιασμό αφισών, τη σκηνοθεσία, τη συγγραφή και την εικονογράφηση πολλών γνωστών ποιητών και συγγραφέων. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε διεθνή μουσεία και είναι μέρος μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών συλλογών.


κόκκινος έρωτας
Αυτός, ο σπουδαίος, για εμάς, καλλιτέχνης, μπορεί να έφυγε από τη ζωή, αλλά, θα είναι πάντα χαραγμένος στις μνήμες των ανθρώπων.

άρθρο από τη μαθήτρια της α’ τάξης Φαίη Στάικου

Αφήστε ένα Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.