Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη και την Καλαμάτα

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη και την Καλαμάτα

Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα στους δυτικούς πρόποδες του όρους Ιθώμη απλώνεται η Αρχαία Μεσσήνη, ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Την επισκεφτήκαμε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019.

Η Αρχαία Μεσσήνη οικοδομήθηκε το 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, ύστερα από τη μάχη των Λεύκτρων, στην οποία νίκησε τους Σπαρτιάτες, εισέβαλε στη Λακωνία και ελευθέρωσε τους Μεσσήνιους από τη σπαρτιατική κυριαρχία.

Η πόλη πήρε το όνομά της από τη μυθική, προδωρική βασίλισσα της χώρας, που ήταν κόρη του Αργείου βασιλιά Τρίοπα και σύζυγος του Λάκωνα Πολυκάονα. Σύμφωνα με τον Παυσανία, η Μεσσήνη θεοποιήθηκε περί τον 10ο αιώνα π.Χ. και σταδιακά ανακηρύχθηκε σε μία από τις κύριες θεότητες της πόλης.

Μερικά από τα μνημεία στην Αρχαία Μεσσήνη που επισκεφτήκαμε ήταν:

Το τείχος που περιέβαλλε την Αρχαία Μεσσήνη έχει συνολικό μήκος 9 χιλιομέτρων. Προστάτευε την πόλη από όλες τις κατευθύνσεις, εκτός από τα βορειοανατολικά, όπου στεκόταν σαν φυσικό οχυρό η Ιθώμη. Είχε δύο μνημειακές πύλες, την Αρκαδική Πύλη (ή πύλη της Μεγαλόπολης) και τη Λακωνική, η οποία δεν σώζεται.  Ενώ σήμερα διατηρείται καλύτερα στη βόρεια πλευρά του.

Το Θέατρο της Μεσσήνης.

Ανάμεσα στο Θέατρο και την Αγορά της Αρχαίας Μεσσήνης, βρίσκεται η Κρήνη της Αρσινόης που ήταν κόρη του μυθικού βασιλιά της Μεσσηνίας Λεύκιππου και μητέρα του Ασκληπιού. Η Κρήνη δεχόταν νερό από την πηγή Κλεψύδρα.

Η αγορά της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου χτυπούσε η καρδιά του του πολιτικού βίου της αρχαίας πόλης.

Το Ασκληπιείο αφιερωμένο στην πολιτική οντότητα του θεού και όχι στην θεραπευτική όπου δέσποζαν περισσότερα από 140 βάθρα για χάλκινους ανδριάντες πολιτικών κυρίως προσώπων και πέντε εξέδρες περιέβαλλαν το δωρικό ναό.

Το Στάδιο (περιλαμβάνει 18 κερκίδες με 18 σειρές εδωλίων, που διαχωρίζονται από κλιμακοστάσια και περιβάλλεται από δωρικές στοές) και το Γυμνάσιο.

Το Εκκλησιαστήριο ή ?Ωδείον? της Αρχαίας Μεσσήνης.

Μαγεμένοι από την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο και μετά από πολλές εναλλαγές στο φως του τοπίου, κατευθυνθήκαμε στην Καλαμάτα…

Οι φωτογραφίες είναι του μαθητή της Α τάξης, Μιχάλη Τζιέρη!

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.