Θέμα: Η γλώσσα της εξουσίας και η γλώσσα της παιδείας-επανάστασης στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.
Αντικείμενα διδασκαλίας: Νεοελληνική Γλώσσα ? Αρχαία Γενικής Παιδείας
Διδάσκοντες εκπαιδευτικοί: Νικολοπούλου Ελένη ? Μπρούστα Ζαχαρούλα
Διάρκεια εκπόνησης: 5 διδακτικές ώρες
Θεωρήσαμε πως δεν υπήρξε καταλληλότερο κείμενο για να αναδειχτεί η σύγκρουση Δίκαιου και Άδικου λόγου ? σε επίπεδο περιεχομένου, γλώσσας, δομής, ύφους ? από ένα κείμενο θεατρικό, στο πλαίσιο του οποίου οι συγκρούσεις και οι λεκτικές αναμετρήσεις καθηλώνουν αποτυπώνοντας το χάσμα δύο ολόκληρων κόσμων. Ο Κρέοντας και η Αντιγόνη ? βασιλιάς, υπερασπιστής του πολιτικού νόμου, άνδρας, κεφαλή της οικογένειας // υπήκοος, υπέρμαχος του θεϊκού νόμου, γυναίκα, προστατευόμενο μέλος ? έχουν κοινό παρονομαστή το πάθος για τις αρχές που πρεσβεύουν και τις απόψεις που αυτές συνεπάγονται. Κάποιος, όμως, σφάλλει και κάποιος δικαιώνεται. Ο ένας βρίσκεται σε θέση ισχύος και ο άλλος νιώθει την καταπίεση και αντιδρά. Η ωμή λογική επιβάλλει, και μια άλλη λογική ? με ηθική, συναισθηματική βάση ? αντιδρά.
Οι μαθητές στο πρώτο στάδιο της εργασίας μελέτησαν τα γνωρίσματα των δύο «γλωσσών» σε θεωρητικό επίπεδο. Αναλύσαμε, εξηγήσαμε, δώσαμε παραδείγματα από τη σημερινή πραγματικότητα. Στο δεύτερο στάδιο διάβασαν προσεκτικά ? από μετάφραση ? επιλεγμένα αποσπάσματα από ρήσεις και στιχομυθίες μεταξύ των δύο ηρώων. Στο τρίτο στάδιο εντόπισαν σημεία στα κείμενα που επιβεβαίωναν τα γνωρίσματα των δύο «γλωσσών», όπως τα είχαν μελετήσει θεωρητικά. Στο τέταρτο στάδιο επέλεξαν τα αποσπάσματα που θα χρησιμοποιούσαμε στο τελικό παραγόμενο.
Το τελικό παραγόμενο υπήρξε ένα είδος αφίσας-κολλάζ: δύο χαρτόνια δεμένα σε μορφή βιβλίου, ένα για κάθε τραγικό ήρωα. Το καθένα στις δύο όψεις του αποτυπώνει τη θεωρία και την εφαρμογή: στη μία όψη, την εξωτερική, αποτυπώνονται θεωρητικά τα γνωρίσματα της κάθε «γλώσσας», ενώ στην εσωτερική όψη, δίπλα στους σκιτσαρισμένους τραγικούς ήρωες, έχουν καταγραφεί και κολληθεί οι επιλεγμένες φράσεις από τα αποσπασματικά κείμενα που αναλύθηκαν.
Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές μας για την υπομονή και την εργατικότητά τους!
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.